Kefalonia

Kefalonia (cunoscută și sub numele de Kefallonia sau Kefallinia) este cea mai mare insulă ionică și a treia cea mai populată, după Corfu și Zakynthos, cu o populație de aproximativ 36.000 de persoane. Se află paralel cu golful Patras, la sud de Lefkada, la nord de Zakynthos și la sud de Ithaca. Kefalonia se leagă printr-un drum cu feribotul de Kyllini, din portul Poros, cu rute zilnice Kyllini – Kefalonia.

Conform izvoarelor istorice, Kefalonia a fost locuită încă din Paleolitic, însă primii locuitori sunt atestați în secolul XV Î.C. Insula își trage numele de la Kefalos, strămoș al lui Kefallines, primul rege al insulei.

În epopeile lui Homer, Kefalonia se numește Doulichion, Samos sau Sami. Cea din urmă denumire s-a transmis unui oras de pe insulă. Însă Homer precizează clar că Odiseu este liderul poporului din Kefallines. Vremurile antice au reprezentat o perioadă înfloritoare pentru patru orașe-stat: Krani, Pronnoi, Sami și Pali.

În 187 Î.C., Kefalonia a fost cucerită de romani, iar în Evul Mediu a făcut parte din Imperiul Bizantin. De-a lungul anilor, insula a fost cucerită de varii popoare, ajungând ca, la întemeierea Statului Ionic, să se afle sub control britanic. În 2864, împreună cu restul Eptanise, Kefalonia s-a unit cu Regatul Greciei.

Natura și formațiunile geologice insulei sunt deosebit de interesante, având o abundență de golfuri și peșteri, precum Melissani și Drogkarati.

O mare parte din zona Kefaloniei este ocupată de Muntele Ainos, care a devenit Pădure Națională, aparținând Rețelei Ecologice Europene NATURA 2000. Ainos se întinde pe o suprafață de 10 km, iar cel mai înalt punct al său este Megas Soros (1.628 m).

Dintre plajele faimoase de pe insula Kefalonia, cum ar fi Xi, Platia Ammos, Makry Gialos sau Lourdas, primul loc este fără îndoială rezervat pentru plaja Myrtos, în zona de nord-vest a insulei. Myrtos se află anual în topul plajelor din lume, conform unor clasamente internaționale.

Kefalonia abundă și în materie de moșternire culturală, tradiții și obiceiuri care ar cuceri orice vizitator. În perioada sărbătorii de pe 15 august (ziua Fecioarei Maria), apariția unor șerpi de dimensiuni mici în zona satelor Arginia și Markopoulo reprezintă un fenomen de interes religios îndeosebi, deoarece conform legendelor, acești șerpi apar numai în zilele din preajma acestei sărbători, sub binecuvântarea Fecioarei.

Deși insula Kefalonia are propriul aeroport, modul ideal de transport pe și de pe insulă este cu siguranță vaporul, deoarece permit cu prisosință turiștilor să admire măreția acestei insule grecești.

Rezervă-ți acum biletul online pentru călătoria cu vaporul Kyllini - Kefalonia sau Kyllini - Zakynthos și bucură-te de magia Greciei!