ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Η Ζάκυνθος, γνωστή και ως “Τζάντε”, ή Φιόρο του Λεβάντε ( = Άνθος της Ανατολής) κατά τους Ενετούς, είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί (μετά την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα) του Ιονίου και δεύτερο σε πληθυσμό, με περίπου 41.000 κατοίκους. Από την Κεφαλονιά απέχει 8,5 ναυτικά μίλια, ενώ από την Κυλλήνη 15 ναυτικά μίλια. Με το λιμάνι της Κυλλήνης συνδέεται με καθημερινά δρομολόγια Κυλλήνη-Ζάκυνθος, όλο τον χρόνο.

Από άποψη μορφολογίας, η Ζάκυνθος διακρίνεται κατά κύριο λόγο στο πεδινό, ανατολικό τμήμα που είναι και το πιο πυκνοκατοικημένο και στο ορεινό, δυτικό τμήμα. Οι ακτές του νησιού στην ανατολική πλευρά βρίσκονται πιο χαμηλά και έχουν μικρότερο διαμελισμό, με υπέροχες αμμώδεις παραλίες, ενώ στη δυτική βρίσκονται πιο ψηλά και συχνά είναι βραχώδεις και απότομες, δημιουργώντας υποβλητικά τοπία.

Στο νότιο τμήμα του νησιού εκτείνεται ο κόλπος του Λαγανά, μέσα στον οποίο βρίσκονται τα νησάκια Μαραθονήσι, Άγιος Σώστης και Πελούζο. Ο κόλπος του Λαγανά, με την τόσο πανέμορφη όσο και διάσημη παραλία του, έχει ανακηρυχθεί από το 1999 Εθνικό Πάρκο, καθώς αποτελεί τόπο ωοτοκίας της υπό εξαφάνιση χελώνας Καρέττα-Καρέττα.

Η Ζάκυνθος είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς πέραν της σημαντικής ανάπτυξης που έχει να επιδείξει στον τομέα των τουριστικών υποδομών, ακόμη πιο σημαντικά είναι τα αξιοθέατα, οι φυσικές ομορφιές και οπωσδήποτε η φιλοξενία των κατοίκων της.

Το πλέον διάσημο αξιοθέατο της Ζακύνθου, είναι χωρίς αμφιβολία η παραλία Ναυάγιο στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, μια παραλία που σχεδόν καμία χρονιά δεν λείπει από τις λίστες των τουριστικών blogs – και όχι μόνο - για τις κορυφαίες παραλίες του κόσμου.

Όχι μακριά από το Ναυάγιο βρίσκονται οι Γαλάζιες Σπηλιές που αποτελούν ένα πραγματικά μοναδικό φυσικό αξιοθέατο που αξίζει να το εξερευνήσει κανείς. Στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στον Γέρακα, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει περισσότερες πληροφορίες για τη χελώνα Καρέττα Καρέττα, ενώ δεν είναι καθόλου απίθανο να συναντήσει κανείς χελωνάκια στο νερό, σε μια βόλτα με βαρκάκι.

Στην πόλη της Ζακύνθου που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, εντοπίζονται επίσης σημαντικά σημεία ενδιαφέροντος, όπως οι Εκκλησίες του Αγίου Διονυσίου και του Αγίου Νικολάου, το Μουσείο Σολωμού και Κάλβου, καθώς και το Βυζαντινό Μουσείο.

Η Ζάκυνθος διαθέτει μια μακρά μουσική παράδοση. Πιο γνωστές και χαρακτηριστικές θεωρούνται οι καντάδες και οι αρέκιες με στίχους συνήθως εμπνευσμένους από τον έρωτα και τη φύση που τραγουδιούνται σε τετραφωνίες.