ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Η Κεφαλονιά ή Κεφαλλονιά ή Κεφαλληνία, είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου και το τρίτο σε πληθυσμό μετά την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο, με περίπου 36.000 κατοίκους. Βρίσκεται απέναντι από τον Πατραϊκό Κόλπο, νοτίως της Λευκάδας, βορείως της Ζακύνθου και δυτικά της Ιθάκης. Η Κεφαλονιά συνδέεται ακτοπλοϊκά με την Κυλλήνη μέσω του λιμανιού του Πόρου, με τακτικά δρομολόγια Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Το νησί, σύμφωνα με ευρήματα, κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή και πιο συγκεκριμένα πρωτοκατοικήθηκε από τους Λέλεγες γύρω στον 15ο αι. π.Χ., οι οποίοι έφεραν τη λατρεία του Ποσειδώνα. Η Κεφαλονιά λέγεται ότι πήρε το όνομά της από τον μυθικό Κέφαλο, γενάρχη των Κεφαλιδών στην Αττική που υπήρξε και ο πρώτος βασιλιάς του νησιού.

Στα Ομηρικά κείμενα η Κεφαλονιά δεν αναφέρεται με αυτό το όνομα, αλλά ως Δουλίχιον, Σάμος ή Σάμη. Η τελευταία ονομασία έχει διατηρηθεί μέχρι και σήμερα για μια από τις πόλεις του νησιού. Παρ' όλα αυτά, ο Όμηρος αναφέρει σαφέστατα ότι ο λαός του οποίου ηγείται ο Οδυσσέας, είναι οι Κεφαλλήνες. Στην αρχαιότητα ήκμασαν τέσσερις πόλεις-κράτη της Κεφαλονιάς: Η Κράνη, οι Προννοί, η Σάμη και η Πάλη.

Το 187 π.Χ. η Κεφαλονιά κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και στους μεσαιωνικούς χρόνους αποτέλεσε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αργότερα κατακτήθηκε διαδοχικά από τους Νορμανδούς, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς, για να επανέλθει στην κυριαρχία των Ενετών μέχρι το 1797, οπότε και την κατέλαβαν οι Γάλλοι. Αργότερα με την εγκαθίδρυση του Ιωνικού Κράτους, το νησί περιήλθε στον έλεγχο των Βρετανών. Το 1864, μαζί με τα Επτάνησα, η Κεφαλονιά ενώθηκε με το Βασίλειο της Ελλάδος.

Η φύση και η γεωλογική διαμόρφωση του νησιού είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, με πλήθος κόλπων και ακρωτηρίων, με υπέροχες ακτές, καθώς και αξιόλογα σπήλαια, όπως αυτό της Μελισσάνης και της Δρογκαράτης.

Μεγάλο τμήμα του νησιού καταλαμβάνει η οροσειρά Αίνος, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικός Δρυμός, ενώ ανήκει και στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000. Η οροσειρά εκτείνεται σε μήκος 10 χιλιομέτρων και ψηλότερη κορυφή της είναι ο Μέγας Σωρός (1.628μ.), η οποία είναι και η υψηλότερη των Επτανήσων.

Ανάμεσα στις υπέροχες και δημοφιλείς παραλίες του νησιού, όπως αυτές του Ξι, της Πλατιάς Άμμου, του Μακρύ Γυαλού και του Λουρδά, εξέχουσα θέση διατηρεί η διάσημη παραλία του Μύρτου, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Η τελευταία έχει ψηφιστεί 11 φορές ως η καλύτερη ελληνική θάλασσα και συγκαταλέγεται κάθε χρόνο στις κορυφαίες του κόσμου με βάση διεθνείς ψηφοφορίες.

Η Κεφαλονιά έχει να επιδείξει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, παραδόσεις και έθιμα που κατακτούν τον επισκέπτη αβίαστα. Τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, η εμφάνιση των μικρών φιδιών στα χωριά Αργίνια και Μαρκόπουλο, είναι ένα φαινόμενο ξεχωριστού θρησκευτικού ενδιαφέροντος, καθώς αυτά τα φιδάκια σύμφωνα με την παράδοση εμφανίζονται μόνο αυτές τις ημέρες, με τη χάρη της Παναγίας.